hits

Jeg, anti-feminist?

 • Publisert: 09.10.2016, 14:00
 • Kategori: Personlige innlegg
 • Likestilling og feminisme er en debatt det virker som om vi aldri kommer til å bli ferdig med, om jeg skal kalle meg feminist eller anti-feminist er en sak jeg heller ikke klarer å bestemme meg for. For jeg vet at originalt ble feminismen til for å skape en likestilling for både menn og kvinner, men i dagens samfunn føler jeg ikke lenger at det er der fokuset ligger. Vi har blitt likestilte, vi har blitt et land der vi alle kan si og mene det vi vil, og der alle har like rettigheter. Og uansett hvor mye vi prøver å vende og vri på det er kvinner og menn forskjellige, vi er det, men hvorfor må det være en negativ ting? Menn er som regel mye sterkere enn kvinner, menn er høyere, de har en annen måte å uttrykke seg på, og de har andre interesser. Når jeg snakker om dette må dere huske at jeg mener generelt i samfunnet, for jeg også er fullstendig klar over at det finnes feminine gutter og maskuline jenter. Men det at vi er forskjellige ser jeg bare på som noe positivt, noe som gjør at det finnes ulikheter og variasjoner i samfunnet vi lever i. 

  Problemet mitt med "nåtidens" feminisme er vel egentlig det at feministene går ut og snakker om at vi må bli mer likestilte, at ikke menn skal få lov til å si det ene og det andre om seg selv eller oss kvinner, eller mene at de er bedre på noen måter. Og selv om jeg kan være enig i mye av det, har jeg lest utallige statuser og innlegg der vi jenter tråkker ned på gutter. Jeg leser om "girlpower" og selvstendighet, jeg leser om kvinner som mener at det kvinnelige kjønn er det sterkeste, og at de er stolte over det. Men helt ærlig, hadde en mann gått ut og skrevet eller sagt de samme tingene om mannsrollen hadde det blitt slått hardt ned på. Mens vi kvinner blir løftet opp skyhøyt for å snakke om hvor selvstendige vi er og hvor bra det kvinnelige kjønn er, ville enn mann fått så mye hets rettet mot seg på grunn av de samme påstandene. Så hvordan kan da en feminist kalle seg likestilt, hvis det kun er kvinnen som får lov å løfte hverandre opp på denne måten?

  Nå har feminisme fått mer fokus på å la kroppshåret gro, gå uten bh og sminkefrie ansikter, enn det feminismen egentlig ble til for. Skulle ikke feminisme stå for likestilling? Skulle det ikke stå for at kvinner og menn skal få en lik rolle i samfunnet? Vi skulle ikke snu rollene på hodet, vi skulle ikke bli "bedre" enn menn fordi de før var "bedre" enn kvinner. Vi skulle være like bra, vi skulle kunne ytre de samme meningene og ha rett på like mye frihet.

  Jeg har ingenting imot jenter som velger å la armhåret gro, gå uten bh eller slutte å sminke seg. Hvis det er noe man selv føler at man vil gjøre, så skal man få lov til det. Men å kalle det feminisme er helt feil, å gjøre det fordi man mener det er menn som bestemmer hvordan du skal se ut, er helt feil! Jeg bruker sminke, jeg barberer kroppshåret og jeg har på meg bh, men det er ikke fordi en mann har bedt meg om å gjøre det. Jeg har fått høre så mange ganger at "du trenger ikke sminke deg for guttene sin del, de skal like deg for den du er", men hvem har sagt at jeg sminker meg for noen andre sin del enn min egen? Da kan jeg helt ærlig si at jeg blir like presset av jenter til å gå uten sminke, som jeg blir presset av gutter til å gå med sminke. Det er 110% mitt eget valg, og det er ingen som kan ta det valget for meg. 

  Jeg kan være enig i mange ting feministene mener, jeg er for eksempel helt enig i at jenter som har hatt mange forskjellige sex-partnere lettere blir sett ned på enn gutter som har hatt det. Og jeg kan forstå at mange jenter mener de blir sett på som et objekt når gutter studerer jenters kropp og kommenterer den, men har du noen gang hørt en gutt klage over å bli kaldt deilig? Jenter er like flinke som gutter når det gjelder å se på utseende og kropp, det er ikke bare gutter som er den "fæle" når han sier at kroppen til en jente er fin. For jeg har ofte sett jenter løfte opp genseren til gutter og kommentert magene deres, og det skal liksom være greit når det ikke er greit at en gutt gjør det samme tilbake? Hadde en gutt stått og snakket med en jente i fem minutter før han løftet opp toppen for å studere kroppen hennes, hadde han blitt sett på som en pervers ekling med en gang.   Det er faktisk ikke sånn at det er lettere å være mann enn kvinne i Norge. Ja, det finner situasjoner der kvinner og menn ikke er helt fullstendig likestilte, men det er ikke bare kvinner som blir undertrykt. Hvis feministene er så opptatte av likestilling, hvorfor sier de da ikke noe på at det faktisk er kvinnen som sitter 100% med valget om en abort og mannen ikke har noe som helst de skulle ha sagt, eller at det også er mye lettere for kvinnen å kunne beholde ansvaret for barnet etter et brudd. Hvor er likestillingen i dette?

  Poenget mitt er ikke å tråkke ned på feminismen, tvert imot, men likevel sitter jeg nå med følelsen av at mange av feministene i dagens samfunn har gått helt bort ifra alle de originale tankene rundt det. Spør du meg må vi bli flinkere til å likestille, ikke bare kvinner, men menn også.

 • Publisert: 09.10.2016, 14:00
 • Kategori: Personlige innlegg
 • 3 kommentarer
 • 3 kommentarer

  Anonym

  09.10.2016 kl.17:42

  Veldig bra skrevet!

  Thea Brandlistuen

  09.10.2016 kl.18:01

  Anonym: takk :)

  chriscolor

  10.10.2016 kl.14:34

  Så kjekt å se at du tørr å stå for meningene dine! Jeg kjenner meg igjen i mye av det du sier, og som så mye annet har vi nok tatt feminismen av sin origianel kurs :) Det er din blogg og du skal få skrive hva du vil (innenfor ytringsfrihetens grenser da) og om noen ikke liker det du sier, så kan di bare klikke videre ;) Stå på, lykke til videre! :D

  Skriv en ny kommentar